Välkommen till förskolans blogg! Här kan du läsa om vad de olika avdelningarna gör just nu.

Ekorren går till förskolans bibliotek varje onsdag

På förskolans bibliotek är tanken att barnen ska få välja ut en bok och vi läser den tillsammans. Dit går vi en gång i veckan med endast två barn för att kunna fokusera ordentligt på de två som är med. Barnen är väldigt uppmärksamma eftersom det är en bok de själva har valt och älskar dessutom att stämpla på lånekortet. Detta är för att skapa nyfikenhet på böcker och läsning vilket stärker språket.

Adventskalender på Katten

Nu när det är december månad har Katten fått en adventskalender av vår kompis Kanin. Bakom varje julgranskula finns en QR kod gömd. Varje dag dras ett namn från dem magiska julburken och de barnet blir dagens julvärd.

Julvärden får klippa av snögubben som räknar ner dagarna till julafton, julvärden får även tända ljuset i adventsljusstaken samt skanna koden.

Innan första advent skapade även varje barn ett adventsljus av naturmaterial.

Bland våra uppdrag har vi än så länge tränat på våra luciasånger, bakat pepparkakor, skapat pepparkakshus av papper som barnen fått dekorerat. Julkalendern fortsätter ända fram till 20 december.

Ekorren november 2019

Digitalisering är ett nytt ämne i läroplanen och här lyssnar vi på sånger med hjälp av QR-koder och ipad som barnen själva skannar koden med.

Ekorrarna har varit i parken och letat efter saker som inte hör hemma i naturen. Barnen hade väldigt bra koll på detta! Bra jobbat!

Vi på FJÄRILEN inviger Bonobos bibliotek. Nya spännande böcker att läsa och titta i.

Vi lär oss nåt nytt på KATTEN. Med den nya läroplanen ska vi erbjuda DIGITALISERING på förskolan.

På KATTEN fortsätter vi med att jobba med värdegrunden med Kanin och Igelkott. Vi pratar om att säga STOPP och visa KÄNSLOR.

Matematik på Ekorren

Vi har arbetet med matematik i vårt Björntema. Sagan om Guldlock är grunden och barnens uppgift var att sortera stora, mellan och små föremål vid rätt björn.

Lpfö 18:

"Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla:

- sin förmåga att urskilja, uttrycka, undersöka och använda matematiska begrepp och samband mellan begrepp"

FJÄRILARNA arbetar med sagoböcker, där barnen tar med vars en bok hemifrån och vi utgår från den i vårt skapande, utevistelse och i samlingarna. Spännande!

KATTEN har fokus på värdegrund där vi utgår från kompisböckerna om Kanin och Igelkott. Vi samtalar om samarbete, säga förlåt och stärka självkänslan.

Ekorren har så smått påbörjat höstens arbete med skapande och naturupplevelser

Förskolan ska ge varje barn förutsättning att utveckla sin:

* förståelse för naturvetenskap, kunskaper om växter och djur

* förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap

Lpfö 18

September 2019 Ekorren

Vi har tränat barnen i att se lika/ olika och tagit hjälp av Babblarna. Barnen får själva hitta "lika" och sätta fast bredvid den andra. Även de minsta klarar det galant!Att sortera är en del

av matematikens grunder.

"Förskolan ska sträva efter att ge varje barn utvecklar sin matematiska förmåga

att följa och föra resonemang"

Lpfö 18: