Bonobos Förskola

Klicka här för att redigera underrubrik

Välkommen till förskolans blogg! Här kan du läsa om vad de olika avdelningarna gör just nu. 


Januari
Delfinen

Nu i Januari så har vi vårt års hjul med matematik i fokus och detta är jätte spännande tycker barnen. Det finns så många roliga och lärorika sätt att arbeta med matematik.

Då vi använder oss av Qr-koder kan barnen lätt scanna av sagor vi har i vår "Sago hörna".

 I boken "Pino räknar" lär barnen sig att räkna från 1-10.


"Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla förståelse för rum tid och form, och grundläggande egenskaper hos mängder,mönster,antal,ordning,tal,mätning och förändring, samt resonera matematiskt om detta"

Vi på delfinen har valt att arbeta med boken "Snurran räknar djur".

Snurran är en busig liten katt unge som letar efter en kompis att leka med och i bokens gång träffar hon på flera roliga kompisar. Tillsammans räknar vi från 0-10. 

Just nu arbetar vi extra med siffrorna 0-2. Vi kommer sen på ett lärorikt och spännande sätt att ta oss genom från 0-10.


  "Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla förmågan att urskilja,uttrycka,undersöka och använda matematiska begrepp och samband mellan begrepp" 

Vi besökte Tomten på kolonin

Vi fick ett brev från vår tomtenisse att jultomten skulle vara ute i byn idag. Det var någon som hade sett Tomten gå mot vår koloni. Vi bestämde oss för att gå ut och leta efter Tomten. 


När vi kom till vår koloni möttes vi av en väldigt julstämning. "Här måste ju bara tomten vara" sa något barn. Plötsligt såg vi Tomten vinka till oss. WOW! Tänk att Tomten är här! 


Vi gick in i kolonistugan och satte oss ner och pratade lite med Tomten. Tomten var så snäll och bjöd oss alla på pepparkakor. 

Därefter fick alla som ville sitta i Tomtens knä (eller stå bredvid) och berätta om det var något som man önskade sig i julklapp. 

Tomtenisse flyttar in

Det har skett lite förändringar bland Kattens och Fjärilens miljöer på förskolan. Vi har ändrat om och slagit ihop oss till en avdelning men vi är indelade i fyra mindre grupper. Detta har gjort att vi även har vår adventskalender tillsammans. Vi får varje dag ett nytt uppdrag och det är från en Tomtenisse. 
Tomten var här och lämnade över en Tomtenisse till oss för några dagar sen. 


Vi tycker det ska bli väldigt spännande att få lära känna Nisse lite mer. 

Delfinen


December.


Vi gör lite julpyssel och bakar pepparkakor med barnen!


Barnen gör sitt eget julpussel med tomte på. 
Barnen får öppna julkalendern som består av pixiböcker varsin gång. Vi läser böckerna tillsammans med barnen på förskolan sen får barnen ta med sig sin bok hem.

Barnen har gjort adventljus med återvinningsmaterial. 


Vi önskar alla en trevlig första advent!

November.

Vi fortsätter med våra språksamlingar med sång,  upprop, klappa namnen ,veckans ramsa, saga och avslutningssång!

Sagan om" Petter och hans fyra getter " fortsätter vi med, men nu som flanosaga.

Ekorren Babblarna


I dag fick barnen välja ut en av Babblarna och måla av dem. Det är viktigt att det blir rätt färg.

Delfinen

I vår dagliga verksamhet använder vi oss av prepositioner hela tiden. Under denna och kommande månad uppmärksammar vi det mer med olika aktiviteter t ex i samlingen, utedagarna och i leken.

BAKOM, FRAMFÖR, UNDER, ÖVER, BREVID, MELLAN, PÅ OSV!

Katten

Katten har startat upp ett nytt tema som berör vårt nya fokusområde på de pedagogiska årshjulet som nämligen är språk. 

En dag när vi kom in efter att ha varit ute och lekt på gården låg stolarna på golvet och det var väldigt kallt på avdelningen. Fönstret var öppet och sakerna på avdelningen låg huller och buller. 

Mitt i rummet var ett stort silverglittrigt ägg tillsammans med ett brev. 


Vad har hänt undrade barnen? Vi får läsa brevet så vi får veta vad som hänt. 

Efter vi läst brevet bestämde vi oss för att skriva ner lite regler så att alla vet vad som gäller. Vi bestämde oss för att vi inte får röra det, inte sätta oss på det och att vi ska vara försiktiga. 

Vi bestämde även att två barn ska få vända på ägget varje dag. Så nu får vi vänta och se vad som kommer hända. Barnen hade många funderingar på vad de tror finns i ägget, bland annat kinderägg, kyckling, sköldpadda, godis, påskhare, nisse, fiskar med mera. Vi väntar med spänning! 

Katten har temaavslutning 

Katten har nu avslutat temat med fokusområdet inom socialt/ emotionellt ur vårt pedagogiska årshjul. Vi har arbetat mycket med värdegrundsarbetet genom kompisböckerna Kanin och Igelkott. 

Vi har uppmärksammat att barnen har tyckt temat har varit väldigt roligt och intressant. 


Kanin kom på besök hos oss och med sig i korgen fanns en ny kompisbok "visa dina känslor". Kanin läste boken för oss och vi fick gissa vilka känslor som Kanin visade. Kanin hade även med sig lite frukt. Barnen ville bjuda tillbaka på något  extra gott så vi fixade fram lite popcorn. Vilket kalas det blev. 

Delfinen!
Oktober.


Vi uppmärksammar FN-dagen med att färglägga svenska flaggan och sjunga en sång om fred på jorden!

SAMARBETE!

Vi gör en lövkrans tillsammans på gården.


Sångkort med qr-koder!
Barnen får testa att scanna sångkort och sången kommer upp på paddan. Vi sjunger med!Vi fortsätter att leka med vatten på kolonin. Barnen leker fritt och utforskar hur vattnet rinner ner i stupröret och hamnar i tunnorna. Spännande!


 Vi fortsätter med vår temabok och inspireras av huvudkaraktärerna Idde,  Ester och Valles äventyr. I boken leker kompisarna med vatten utomhus och vi utvecklar det vidare - med sprayflaskor och vattenfärg!

Vi plockar med oss materialet ut på gården och sätter igång. Vi tränar samarbete genom att spraya tavlor tillsammans.

Katten

På veckans utedag cyklade vi till Skogsbacken. Där upptäckte vi att Kanin och Igelkott var vid en koja. Vi var väldigt nyfikna på om det var här som var deras koja. Barnen ville direkt skriva ett brev till dem och fråga. VI tog fram lärplattan och ett barn skriver helt själv sin fråga med hjälp utav ljudning av orden. När första frågan var skriven ville fler kompisar skriva en fråga till Kanin och Igelkott. Alla som ville skriva fick möjlighet. 


Vi fick även en ny kompisbok utav dem, "prata om det" heter den. Vi läste boken i skogen och den handlade om att Kanin ville rita till en sak på Igelkotts teckning för att den skulle bli ännu finare. Men Igelkott blev ledsen och tyckte inte alls om att Kanin ritade på teckningen. Barnen började diskutera vad dem tyckte om boken. 


I skogen lekte barnen och upptäckte stora grenar på marken. Några av barnen bestämde sig för att lyfta den och bära bort till kojan så att kojan. Vilket samarbete dem hade tillsammans! Dem gav varandra råd hur dem skulle göra för att lyckas bära bort den. 


 

Delfinen.
September:


En del av äpplen som vi fått av föräldrarna har vi nu kokat äppelmos ute på kolonin. Tillsammans med barnen delade vi äpplen och la dom i en stor gryta och satte den på grillen. Barnen fick med sig varsin glasburk med äppelmos med sig hem som föräldrarna har varit delaktiga med att ta med sig hit till förskolan.

På en av utedagen i september begav vi oss till sagoträdet i strålande solsken=) Vi pratade om boken Alla tre ute på förskolan Ärtan och gjorde som de gör i boken - tittar närmare på vad som finns i naturen runt omkring oss. I denna aktivitet arbetar vi med samarbete, naturkunskap och instruktionstagande samt att vi lär känna vår närmiljö.Vi fortsätter med att göra äppeltryck, nu på tyg. Lite svårare att trycka för äpplet fastnar på tyget och tyget flyttar sig men resultatet blev jättefint! 

Katten

Nu är vi igång med aktiviteter och vårt temaarbete för höstterminen. Vi arbetar efter det pedagogiska årshjulet där det just nu är socialt/ emotionellt som är i fokus. Vi har även köpt in en app med böcker som heter PolyGlutt. Genom den appen har varje avdelning valt vars en bok att arbeta med. Vi har valt kompisböckerna om Kanin & Igelkott. Det finns 10 st böcker där vi har valt ut några utav dem. 

Vi började med att introducera Kanin & Igelkott på kolonin tillsammans med barnen. Första boken var "Prata om det". 
Vi märkte stort intresse hos barnen och dem blev väldigt nyfikna på vilka dem var och ville skriva brev direkt till dem. 


När vi hade avslut för boken så kom självklart Kanin på besök och ville baka sockerkaka tillsammans med barnen. Det var väldigt uppskattat. 

Vi har även börjat med att introducera Grej Of The Week. Det är s.k "minilektioner" som består av ledtråd som leder till faktadel och kuriosa om personer, platser eller händelser. Syftet med GOTW är att sprida ett positivt inställning till att lära, att kunskap är roligt. Varje barn hos Katten har fått vars en bok där dem klistrar in veckans GOTW. 


Vi började med ledtråden: Har långa öron och tycker om morötter. 

Det var ju såklart kaninen! Även barnen gissade rätt på det fast dem trodde också att det kunde vara häst, lama och åsna. 

Vi valde kaninen eftersom vi arbetar med våra kompisar Kanin & Igelkott och på så sätt får barnen ännu mera kunskap om det vi arbetar med på ett lustfyllt sätt. 

DELFINEN 

Augusti 2018

Denna vecka har vi haft sångsamling med nya sånger och TAKK-tecken. Vi har också introducerat höstens tema - Boken Alla tre ute på förskolan ärtan". I torsdags på vår utedag promenerade vi till kolonin, tittade på naturen och lekte i regnet. Vi avslutade med korvgrillning. Så gott tyckte barnen! Vi har även denna vecka hunnit med en cykeltur med våra lådcyklar. Barnen bestämde vägen och den ledde till stadsparkens lekplats. Kul! Vi har tryckt äppeltryck på papper ute på gården. Äpplen som vi fått av en kompis  

på avdelningen. Vi delade äpplen först och ser hur det ser ut och sen doppar vi det i färg och trycker det mot pappret. Det blir olika tryck beroende på äpplets form och mängden färg på äpplet. Rolig aktivitet som barnen uppskattade!

" Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin nyfikenhet och sin lust samt förmåga att leka och lära "