Bonobos Förskola

Klicka här för att redigera underrubrik

Mönsterjakt

Vi har läst boken om Rutan & Randan när dem går på mönsterjakt. Vi beslöt oss för att själva gå en mönsterjakt runt om på förskolan för och se om vi kunde hitta några mönster. Sagt och gjort! Vi hittade massvis med mönster. Vi delade upp oss i två gruppen och därefter samlades vi i "biorummet" för och titta på alla våra foton på projektorn. 
Barnen har även fått  klippa och klistra sin egna formfigur där dem sedan färgglade formerna i olika mönster. Dessa fantastiska skapelser finns uppsatte i vår korridor. 
Under tre dagar har vi även fört statistik över vilken frukt vi äter mest utav. Barnen fick sätta ett kryss på den frukten som de valde att äta vid fruktstunden. När tre dagar hade passerat sammanställde vi resultaten med lego för att på ett konkret sätt synliggöra diagrammet för barnen. 

Isexperiment

I barnens upptäckande på kolonin såg dem att vattnet hade frusit i våra regn tunnor. Dem blev väldigt nyfikna kring isen och därför undersökte vi det lite mer med hjälp utav ett experiment. Men först fick de svara på vad dem tror har hänt med vattnet. Det var ett barn som svarade ”när det blir kallt ute blir det is”.

Vi undersökte isen ännu närmare och diskuterade lite om ”vad tror ni kommer hända om vi häller salt på isen?” Ett barn svarade att det smälter och ett annat barn sa att hon tror det åker ner i gräset. Vi tittade noga på vad som hände och barnen var väldigt nyfikna kring experimentet.

  • Lpfö98/16:
    *Utvecklar sin förståelse för naturvetenskap, och samband i naturen, liksom sitt kunnande om växter, djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen.
  • *Utvecklar sin förmåga att urskilja, utforska, dokumentera, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap.

fokus på matematik 

Efter julledigheten har vi fortsatt arbeta med det pedagogiska årshjulet. Nu under januari, februari och mars har vi fokusområde på matematik. 

Vi har utedag en gång i veckan och försöker då gå/ cykla iväg så vi hinner vara ute längre. 

En dag var vi vid skogsbacken. Då hittade vi ett brev från Kanin Bitis från Kungaskogen. Hon hade fått ett uppdrag från Kung Älgvis om hon kunde städa i skogen och även samla ihop lite pinnar. Men Bitis kunde inte precis då utan bad oss om hjälp. 

Självklart hjälper vi till. Vi började med att samla skräp. Och därefter skulle vi leta efter en massa pinnar. Vi hittade totalt 86 pinnar!

Av dessa pinnar undrade Bitis om vi kunde skapa något med dem.

Sagt och gjort, barnen skapade olika former på eget initiativ, 

Gott Nytt År!

Vi tackar för en alldeles härlig termin på Katten och ser framemot en ny spännande termin tillsammans med alla barn på Katten. 


Gott Nytt År och ta väl hand om varandra

Önskar Emilia & Marie

Julfest på Katten

På vår julfest fick vi besök av självaste Jultomten. Vi hade en gemensam samling inne på fjärilen och därefter gick vi ner till Kattens avdelning för och kika lite närmare på våra julklappar som vi fått av tomten. 

Vi fick hjälpas åt med att öppna julklapparna som är till hela avdelningen. 

Kattens julkalender 2017

Nu under december månad har vi fått i uppdrag av kaninen Bitis att skapa en julkalender. Vi samlade ihop massa pinnar i skogen och sedan började vi mäta och skapa vår gran.

Julgranskulorna hänger i rad och vi räknar ner dagarna till julafton. 

Dagens "luckvärd" får skanna QR koden som göms bakom julgranskulan. Det är olika uppdrag varje dag från kaninen Bitis och Raffe Räv. 

Bygger Snick & Snacks koja i skogen

Kattens barn har även byggt minikojor inne på avdelningen. Där har dem byggt kojorna tvåochtvå för att fortsätta träna på att samarbeta tillsammans. Vilka kreationer dem har skapat! Wow!  

Barnen samarbetade med att bygga en koja tillsammans. Dem letade efter större grenar och diskuterade hur dem skulle bygga den. På eget initiativ  byggde dem den tillsammans utifrån inspiration från boken om Snick och Snack bygger en koja. Barnen stärker sin grupptillhörighet, samt barnens egna förmåga till att tro på sig själv. Barnen tränar även turtagande och visar ömsesidighet mot varandra.